7 Kasım 2016 Pazartesi

deniz kizi ve yunus yavrusu

bir varmis bir yokmus, evvel zaman icinde kalbur saman icinde, masmavi kocaman bir deniz varmis. bu deniz oyle buyukmus ki, denizde yasayan tum canlilar gruplar halinde yasarmis. Kucuk baliklar, buyuk baliklar, yunuslar, deniz kizlari... bunlarin icinden bir tek deniz kizlari gruptan ayrilip uzaklara gidebilirmis, cunku onlar yari insan olduklari icin daha akillilarmis.

gunlerden bir gun denizkizi surusunden bir deniz kizi (bir ad secin , bizimki ariel dedi) bir yolculuga cikmaya karar vermis. buyuk denizdeki diger canlilari cok merak ediyormus. yuzmus yuzmus kucuk mavi baliklardan olusan bir suruye rastlamis. onlarla tanismis konusmus ve suruden bir kucuk balik, ariel ile yolculuk etmek istemis. yanindan hic ayrilmam soz veriyorum, hem beraberken canin sikilmaz demis. ariel de kabul etmis ve yola koyulmuslar. yuzmusleeeer yuzmusler birden bire karanlik sulara gelmisler. yukarida kocaman simsiyah seyler varmis, deniz kizi daha once bu kadar buyuk kayalar hic gormemis. birden bire kayalar hareket etmeye baslamis ve o zaman yukariya yuzup ne olduguna bakmislar. bunlar dev balinalarmis. deniz kizi ve kucuk mavi balik balinalara saskinlikla bakmislar, hic bu kadar buyuk balik gormemistik demisler. sonra balinalarla arkadas olmuslar, tepesindeki delige tirmanip, su puskurunce, hoop diye firlayip suya dalma oyunu oynamislar.

bir sure sonra deniz kizi ve mavi balik balina surusune veda etmis, yollarina devam etmisler. yine yuzerken yuzerken bu sefer karsisina yunus baligi surusu cikmis. ariel daha once yunus baliklarini gordugu icin biliyormus. kendilerini tanitmislar ve arkadas olmuslar. surudeki yavru yunus baliklariyla suda dalip cikarak yaris yapmislar. o kadar eglenmisler ve yorulmuslar ki, suruye veda edip yollarina koyulduktan uzun bir sure boyunca arkalarindan gelen yavru yunus baligini farketmemisler. yavru yunus baligi oyunun hala devam ettigini saniyormus, evinden uzaklastigini farkedememis. bir zaman sonra yavru yunus baligi durun beni bekleyiiin diye bagirinca arkalarini donmusler. bir de ne gorsunler yavru yunus baligi onlarla gelmis ve evinden coook uzaklasmis.

sen ne ariyorsun burda neden geldin diye sormuslar, o da oyun oynamak icin demis ama aslinda hatasini coktan anlamis. annesini ozlemeye baslamis ve beni surume goturun diye aglamaya baslamis.

deniz kizi ve kucuk mavi balik tekrar nasil geri doneceklerini bilmiyorlarmis, denizde her yonde olabilirmis suru, eyvah nasil bulacagiz yolu demisler. (bu kismi cocukla tartisabilirsiniz, nasil geri donebilirler diye. bilinen gerceklerden ziyade -iste koku ses vs- masalin bu kisminda biraz siradisi bir akis gerekiyordu zannimca, benim de aklima su geldi)

ne yapacaklarini dusunurken gokyuzunde birden bire gunes parlamis. suyun iclerine gelen gunes isinlari, suyun icinde pariltili bir yol ortaya cikarmis. kucuk mavi balik hayretle 'ariel kuyruguna bak' demis. ariel in kuyrugundaki balik pullarinin uzerinde binlerce kucuk parilti (glitter) varmis, suda yuzerken bu pariltilar suyun icine dokuluyor ve yuzdugu yerde pariltili bir iz birakiyormus. gunes parlayinca, tum o yuzdukleri yol, pariltili bir yol olarak gozlerinin onune serilmis. tekrar o yolu takip ederek yavru yunus baligini surusune ulastirmislar.

annesi cok endiselenmis ama yavrusuna kavusunca cok sevinmis. ariel ve arkadasina tesekkur etmis, onlar da suruden ayrilip maceralarina devam etmisler.

burda da masal bitmis :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder